Doxanicht: een studie naar het effect van het geneesmiddel doxazosine op nachtmerries

Doxazosine voor nachtmerries bij PTSS onder vluchtelingen, asielzoekers en slachtoffers van mensenhandel

Trauma-gerelateerde nachtmerries zijn de meest voorkomende en hardnekkige symptomen van PTSS. Bij veel patiënten heeft trauma-gerichte psychotherapie een gunstig effect op de nachtmerries, maar niet bij iedereen en bovendien kan niet iedereen psychotherapie krijgen. Daarnaast zijn de nachtmerries soms zo ernstig dat een snelle afname gewenst is.

De gangbare medicatie voor PTSS heeft geen effect op nachtmerries. Doxazosine, een alpha1 noradrenerge blocker, liet in twee eerdere kleine studies echter veelbelovend resultaat zien.

Wij bereiden momenteel een studie voor naar het effect van doxazosine bij patiënten van Equator met veel last van nachtmerries. De helft krijgt het medicijn, de andere helft niet, en het beloop van de klachten wordt vergeleken. Naast de invloed op de nachtmerries zelf meten we of mensen door het verminderen van de nachtmerries beter gaan functioneren, bijvoorbeeld beter in staat zijn om te werken of voor hun gezin te zorgen.

Hoofdonderzoeker bij deze studie is Fieke Felix, psychiater in opleiding. De begeleiding wordt verzorgd door Prof. Dr Eric Vermetten (Arq en Universiteit Leiden).